"Дар от Сърце" - притча за създаването на мартеничката -

„Дар от Сърце“ – притча за създаването на мартеничката

Наближава един от най-обичаните български празници 1-ви март! Тъй като тогава е родена моята прекрасна майка, а и от малка много обичам цялата еуфория покрай Баба Марта и разменянето на мартенички, реших да изработя специална мартеничка за вас, мили дами!
Нарекох я “Дар от Сърце”, а отдолу ще прочетете и кратката магическа история за създаването й.

…Притча за създаването на първата мартеничка…

Високо в планината, в малка къщичка, живеела Баба Марта, много силна и могъща жена. Тя имала бурен нрав и никой не смеел да я ядосва или да й противоречи. Можела да управлява времето, била приятелка с Вятъра и със Слънцето. 

Един ден млада невяста, извела овцете си на паша, говорела с насмешка за Баба Марта пред другите жени. Твърдяла, че това със силите на Баба Марта е измислица и че тя е една старица, която нищо никому не може да стори.

Дочула Баба Марта думите на младата жена и много се ядосала. Небето причерняло, извил се силен вятър, темна мъгла паднала.  Младата жена се уплашила, хукнала към къщи, но изгубила пътя и останала сама в планината. 

Като научил нейният жених какво се е случило с невястата му, изработил специален дар за Баба Марта, с който да я умилостиви и да я помоли да върне жена му вкъщи.

Качил се в планината, за да й го поднесе, но понеже още имало гъста мъгла, той също се изгубил.
Отчаян мъжът седнал върху един камък и започнал да се извинява на Баба Марта за думите на жена си. Знаел, че тя няма как да го чуе, но я помолил за прошка. Казал също, че й носи специален дар, направен с най – добро чувство за нея. Бръкнал в джоба си и извадил малка дървена кутийка, която оставил на камъка до него. 

Чула Баба Марта всичко и усетила, че младият мъж говори от Сърце. Вдигнала се в миг Мъглата, Вятърът спрял, Слънцето изгряло над планината. 

Двамата млади веднага се открили и щастливи се прибрали заедно вкъщи.

А когато Баба Марта отворила дървената кутийка, за да види своя дар, вътре намерила гривна, изплетена с червен и бял конец. 
Върху нея било бродирано изящно цвете. То символизирало истинската същност на старата жена – нежна и красива.
Червеният цвят бил бурният нрав на Баба Марта, а белият – нейното чисто Сърце.

И от този ден нататък на 1ви март хората си подаряват мартенички, за да има хармония, любов и топлота във всеки дом…

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
0
    0
    КОШНИЦА
    Кошницата е празна