Пътешествие през времето с игла и конец: Изкуството наречено Бродиране -

Пътешествие през времето с игла и конец: Изкуството наречено Бродиране

Бродирането е изкуството да рисуваш с конци върху текстил, да изразиш чувство, да украсиш дадено облекло и да го направиш уникално и неповторимо. Бродерията се гордее с история толкова богата и цветна, колкото и творенията ѝ. Нека се отправим на пътешествие през времето, за да проследим произхода на този завладяващ занаят.

Ранно начало: Нишки от миналото

Доказателствата сочат, че корените на бродерията се простират назад във времето с поразителните 30 000 години! Археолозите са открили вкаменели останки от украсени дрехи от епохата на кроманьонците, което подсказва за древния произход на този занаят в Евразия. Около 5000 г. пр.н.е. Сибир е свидетел на зашиването на черупки върху животински кожи, което показва потенциална декоративна цел. До 3500 г. пр.н.е. Китай се гордее с някои от най-ранните образни доказателства за бродерия, като копринен конец, перли и скъпоценни камъни украсяват дрехи.

Бродирането е съществувало през хилядолетията и се е развило в множество култури по целия свят, включително в Египет, Индия и Персия. В тези култури, бродерията не само украсявала дрехите, но и имала символично значение, като отразявала статус, клас или религиозни вярвания.

Намерени са и доказателства, които показват, че древногръцката, вавилонската и сирийската култура са бродирали текстил. Фин лен и игли са открити в египетските гробници, датирани от около 3400 г. пр.н.е. Тези бродирани останки са показателни за високото майсторство на древноегипетските ръкодели.

Бродирана цветна яка от гроба на известния египетски фараон Тутанкамон (починал около 1323 г. пр.н.е.)

Египетска бродерия на повече от 1000 години

В Индия, бродерията има дълга история, като е била използвана за украса на дрехи, стоки и домашни текстилни изделия. Индийската бродерия е известна със своите богати цветове, сложни дизайни и използването на различни материали като коприна, вълна и памук.

Една от древните форми на индийска бродерия е кантовата бродерия, която има своите корени в региона на Бенгал. Кантовата бродерия включва прости шевове, работени в различни модели и мотиви, често използвани за украса на одеяла, шалове и други текстилни изделия. Известна е със своите сложни дизайни и ярки цветове. Кантовата бродерия е правена предимно от селските жени, които рециклирали стари сари, слагали слоеве, шиeли и украсявали парчетата плат, за да направят одеяла за своите бебета. Дори и нишките на оригиналния плат се изтръгвали и преизползвали за бродерия.

Зардози бродерията е още един древен метод на индийска бродерия, който датира от времето на могулската епоха. Зардози включва използването на метални нишки (обикновено злато и сребро), мъниста и пайети, за да се създадат сложни дизайни върху тъкан. Била е носена от владетели и използвана за украсяване на най-изисканите текстилни изделия, мебели и други луксозни предмети.

Произведено в окръг Фаридпур, Бангладеш или Западен Бенгал, Индия; Втората половина на 19-ти век

Зардози бродерия с метални нишки

Горна дреха за лов, бродирана върху сатен с коприна, от неизвестни създатели, около 1620 – 1630 г., асоциирана с общността Gujarati Mochi, музей „Виктория и Албърт“, Лондон

Роба, вълна и коприна със златна бродерия, създадена от неизвестни майстори, около 1855 г.

А сега да проследим развитието на бродерията и в Древен Китай. Националният музей на коприната в Ханчжоу разполага с много модерна изложба за текстилите от Пътя на коприната. Там са включени много текстилни фрагменти от последните големи разкопки на гробници.

На снимките отдолу виждаме роба, която е била носена от имперския принц през лятото. Основната тъкан е от имперска жълта коприна, която може да бъде използвана само от императора и много близки роднини.

Тук ще видите малки пеперуди, праскови и облачни форми в детайли. Драконите са бродирани със златни нишки.

Детайл от шева на ризата на принца. В средата му е бродирана кръгла вълна. Древните китайци вярвали, че светът е обкръжен от четири океана.

Нова изложба с наслов „Безбройни шевове и чудни нишки“ се фокусира върху шевовете и как те възникват и се развиват. Започвайки с археологически находки и завършвайки със съвременни бродерии от съвременни майстори.

Най-старите бродерии на изложението датират от периода на Ханската династия (206 пр.н.е. – 220 г.н.е.) и Северните династии (386-581 г.н.е.). Първите археологически доказателства изглежда датират от късен Шан период, около 1300 пр.н.е. Дясно посоченият фрагмент датира от много по-късната Ханска династия (206 пр.н.е. – 220 г.н.е.) и показва символи на дълголетие, изплетени с различни цветове от коприна, използвайки шев с верижка върху червен фон от коприна. Този малък фрагмент е всичко, което е останало от женска рокля с бродерия по цялата повърхност.

Бродиран фрагмент от дамска рокля, датиращ от Ханската династия (206 пр.н.е. – 220 г.н.е.)

Сред другите бродирани артикули се откриват и една чифт червени чорапи от първи до трети век след Христа. Шевът, който е използван, изглежда като много фин верижен шев.

A в дясно можете да видите елемент с бродерия от златни нишки (каучук), изобразяващ маски на животни и датиращ от периода на Северните династии (386-581 г.н.е.).

Чифт бродирани червени чорапи от 1-3 век н.е.

Парче бродерия със златни нишки, изобразяващо маски на животни, династията на Северните династии (386-581 г.н.е.)

Този много голям елемент, изобразяващ лъвове, датира от „златния век“ на Китай, династията Тан (7 век от Христа)

Бродирана торбичка от кожа и сатен, от династията Ляо

Снимката отгоре показва бродирана кожена торбичка от дамаска и сатен. Датира от династията Ляо (907-1125 г. н.е.). Горната част е от тъкан дамаска, средната част е от кожа, изцяло покрита с бродерия с верижен шев, с различни модели от всяка страна: птици, пеперуди и цветя от едната страна и летящи птици и мотиви за лов от другата.

Средновековие

През средновековието, Църквата играе ключова роля в развитието на бродерията в Европа. Тя разполагала с много пари, власт и влияние и имала голяма колекция от бродирани текстилни изделия, включително облекла за богослужение. Монашеските общности създавали изключителни бродирани творби, които били използвани за украса на църковните облекла и предмети, като така бродерията се превръща в израз на вярата и културното богатство. Благородниците и кралските особи от това време също проявявали голям интерес към бродирани стоки. Историческите документи разкриват, че този тип облекло било нещо специално, поискано от елита.

„Opus Anglicanum“ („Английска изработка“) е най-известният вид бродерия през Средновековието, произлизаща от Англия. Този тип фина бродерия достига връха на популярността си в Европа между 1250 и 1350 г. и се превръща в най-желаният вид бродерия по онова време. Представлява английска техника на бродиране, прилагана за църковни или светски нужди върху облекла, покривки или други текстилни изделия, често с използване на златни и сребърни нишки върху богат велур или ленени основи. Дори Ватикана си купува такива и ги разглежда с висока важност, сходна на тази, която биха получили изящните картини от известни художници.

„Животът на Девата Мария“, гръб на облекло, бродирано в opus anglicanum, от Южна Англия, 1330-1350 г. Червен велур с коприна, метални нишки и семенни перли

Детайли на английско покривало от 14 век, Метрополитън музей на изкуствата, Ню Йорк

Бродерия opus anglicanum от 15 век

Ренесанс и Барок

Бродерията била символ на богатство в цяла Европа през 1500-те и 1600-те години. Тя се изработвала на облекла, вътрешно обзавеждане на дома и дори корици на книги. Жените, особено, били привлечени към шевния труд. Макар мнозина от тях да се наслаждавали на бродерията, богатите можели да наемат професионални бродьори. Голямото количество любителски шевници дори довело до здрава конкуренция за професионалните работилници по онова време.

По-сложните дизайни предоставяли по-добри и по-престижни възможности. Въпреки това, малко хора можели да се справят с по-сложните модели. Тази ситуация, в крайна сметка довела до развитието на книги с модели, които ръководели майсторите в създаването на по-трудните проекти. Значителен брой от тези антични книги с модели все още са налице за разглеждане и днес. Например, Националната художествена библиотека на Музея Виктория и Албърт в Лондон разполага с около 60 оригинални книги с модели от този период.

През Ренесанса и Барока, бродерията достига своя връх, особено в Европа, където високо ценени майстори създават изключителни произведения за аристокрацията и църквата. Бродирани пана и дрехи се превръщат в предмет на разкош и престиж.

Ръчно бродирано сако от 17 век, с флорални мотиви

Дамски ръкавици от 17 век, символите в бродерията се асоциират с любов, чест и лоялност. Тези аксесоари играели важна символична роля в портретите от XVI и XVII век

През 18 и 19 век бродерията в кралските домове в Европа е отразявала блясъка и разкоша на този период. Високо качество и изискани дизайни били характерни за бродерията, използвана за украса на кралски облекла, мебели, завеси и други предмети.

Мнозинството кралски костюми били бродирани с цветни конци от коприна в цветни мотиви. Най-добрата бродерия се извършвала в професионалните работилници в Лион, центърът на френската индустрия на разкошните текстилни изделия. Бродерията на палтото на този кралски костюм (отдолу) е обширна, дори обхващайки някои от задните сгъваеми части, където би била едва видима. Техническото качество на работата е изключително и се вижда особено в цветните листа и цветя. По-големите цветни глави са изпълнени с шевове, създавайки квадратна мрежа, имитираща деликатните дантелени и мрежестите панделки, използвани за украса на модните дрехи на жените.

Дамите от кралския двор били изключително елегантни и изискани, облечени в рокли с тясна талия и обширни поли, които били богато украшени с бродерии, дантели, перли и други изискани детайли. Те били не само модни изяви, но и символ на техните статус и влияние в обществото. Кралските облекла били предмет на внимание и възхищение заради своята красота, изисканост и стил.

В своя нов замък Ньойншвайнщайн, крал Лудвиг II-ри, поръчва завивката, пердетата и тапицерията на столовете и табуретките му да бъде от синя коприна, с ръчно избродирани лебеди – неговите любими птици.

Рокля на Мария Антоанета, от 18 век, изработена от известната за онова време френска дизайнерка Роуз Бертин

Спалнята на крал Лудвиг II-ри в замъка Ньойншвайнщайн, декорирана със синя коприна и ръчна бродерия на лебеди

Най-скъпите бродерии в света

Една от най-скъпите бродирани творби в света е „Пано от птици на море“ (The Bayeux Tapestry). Тази бродерия е създадена около 1070 година във Франция и представлява 70-метрово текстилно пано за стена , разказващо подробно за Нормандското завоевание на Англия. Въпреки че не е точно известно колко е струвало да бъде изработено, оценката му се върти около милиони долари. Конците, с които е бродирано върху гоблена, са от вълна в четири цвята: лилаво, синьо, зелено и черно. Първите сведения за гоблена датират от 1476 г., когато той е изнасян веднъж годишно за украса на катедралата в Байо. Описан е от френския антиквар и учен Bernard de Montfaucon, който публикува най-ранната му репродукция през 1730 г. По време на Френската революция той оцелява при нападенията срещу църквите и през 1803 – 04 г. по желание на Наполеон е показан в Париж. След това се съхранява в Байо, с изключение на военните периоди. Гобленът се състои от 58 сцени, много от които с латински заглавия, бродирани на лен с цветни вълнени нишки. Вероятно е, че е бил поръчан от епископ Одо от Байе, майчиният полубрат на Уилям, и направена за него в Англия през 1070-те години. През 1729 г., паното било открито от учени, по време на ежегодното му излагане в катедралата на Байо. Сега паното е изложено в Музея на тапетите в Байо, Нормандия, Франция.

70-метровото пано The Bayeux Tapestry от 11 век

Убийството на цар Харолд и превземането на Англия

Най – голямата бродерия в света

Най-голямата бродерия от отбор е с размер 103,96 кв.м. и е постигната от „Gobierno del Estado de Hidalgo“ в Пачука де Сото, Хидалго, Мексико, на 23 октомври 2019 г. За изработката на бродерията повече от 1 270 занаятчии използвали 110 метра плат, 75 000 метра конец, 3 000 игли и 1 500 гергефа. 

Най-голямата бродерия от единично лице е с площ от 29,28 квадратни метра и е постигната от Лю Ямей (Китай) в Цицихар, Хейлунцзян, Китай, на 20 април 2017 г. За завършването на тази бродерия били необходими 3 години.

Бродерията днес

Днес, бродерията продължава да бъде ценена форма на изкуство и ръчна работа. Тя се използва за украса на дрехи, аксесоари, домашни текстилни изделия и дори за изработка на уникални декоративни проекти. За мнозина, бродерията не е просто занимание, а начин за изразяване на креативност и индивидуалност, както и начин за запазване на традициите и ръчните умения.

Така бродерията остава живо свидетелство за вълнуващата история на човешката креативност и един от най-прекрасните начини за украса и изразяване на красотата на текстилния свят.

Така че, следващия път, когато видите добре ушито произведение, спомнете си богатата история, вплетена във всяка нишка. Може би ще се почувствате вдъхновени да вземете игла и конец и да продължите тази завладяваща традиция!

2 коментара за “Пътешествие през времето с игла и конец: Изкуството наречено Бродиране

Вашият коментар

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
0
    0
    КОШНИЦА
    Кошницата е празна